lauantai 19. heinäkuuta 2014

Enklinge

Ei ollut ehkä järkevää lähteä huippupaikasta, varsinkaan kun tuuli oli niin mieto. Lähdimme kuitenkin. Purjein päästiin pieni siivu, muuten ajettiin koneella.

Taivaalla kehittyi muhkeita kumpupilviä. Muualla Suomessa oli ilmeisesti rajujakin ukkosia ja raekuuroja mutta täällä sää pysyi aurinkoisena ja melkein helteisenä.

Tuntui epäillyttävältä, kun Enklingen laiturissa oli vain yksi vene ennen meitä. Laituriin mahtuu nelisenkymmentä venettä. Venäjän lipun alla purjehtinut isohko purjevene kääntyi viime hetkellä pois. Kiinnityimme kuitenkin. Veneitä tuli illan mittaan jokunen ja pari kolme teki vain vessavisiitin. Yöksi jäi lopulta kahdeksan venettä: yksi saksalainen, yksi ruotsalainen ja loput suomalaisia.

Epäily oli turha, sillä satama on palvelusatamaksi - pienestä kasvonkohotustarpeesta huolimatta - oikein viehättävä. Kaakkoinen tuuli osuu suoraan mutta muilta tuulilta satama on suojainen. Suihkuun ei pääse mutta harvassa paikassa pääsee puusaunaan. Täällä pääsee. Tosin sinilevätilanne on nyt niin paha, että vaikka kelluvan saunan ovesta olisi ollut noin puolen metrin matka mereen, nyt ei voinut.

Tai no, Eppu kävi uimassa, kun oli huolimaton: putosi reunan yli sinilevähiutaleiden sekaan. Huuhtelu makealla vedellä ja kuivaus, ja taas mennään.

On surullista, että ihminen toimii tavalla, joka heikentää ympäristön tilaa. Erityisen hyvin kuvastaa ihmisen ajattelemattomuutta, että ihminen on nimennyt itsensä älykkääksi, vaikka kaikki muut eläinlajit elävät älykkäämmin kuin ihmiset. Sinileväpuuroa katsellessa ei voi olla erityisen ylpeä lajistaan.

Vuoden vierasvenesatama -äänestyksen voittaja saa maineen, kunnian ja kunnialaatan lisäksi 5000 euroa sataman kehittämiseen. Rahapalkinto tuntuu nurinkuriselta, koska eihän voittanut satama sitä viittätonnia tarvitse. Enklinge ei ehkä nykyisellään ansaitse Vuoden vierasvenesataman titteliä mutta 5000 euroa tämä satama ansaitsisi. Meille tämä riittää tällaisenaan mutta monet vaativat monipuolisempia palveluja.

Aurinko kurkkasi pilven takaa.

Pilvisilmä katseli satamaan saapumistamme.

Enklingen laituri saapuessamme: yksi vene lisäksemme.

Ei tehnyt mieli uimaan.

2 kommenttia: