maanantai 21. heinäkuuta 2014

Aurinkoa ja ukkosta

Ei olisi aamulla uskonut, että seesteinen, tuuleton ja helteinen Enklingen aamu muuttuu iltapäivällä sateeksi ja ukkoseksi.

Pääsimme liikkeelle hieman ennen kymmentä ja nostimme purjeet heti. Vauhti ei päätä huimannut mutta edettiin kuitenkin.

Päivän mittaan tuuli vaihteli heikohkosta kohtalaiseen. Sen verran mukava suunta tuulella kuitenkin oli, että nostettiin spinaakkeri. Aurinko helli purjehtijoita: ei ollut paahtava helle mutta kuuma kuitenkin.

Iltapäivällä alkoi pilvien korkeus kasvaa ja oli selvää, että jokin niistä alkaisi ukkostaa. Sen näki silmillä, ei tarvittu ukkostutkien havaintoja. Ja niin alkoikin välähdellä ja jyristä, mutta ei aivan kohdalla. Purjeet kuitenkin laskettiin, tosin lähinnä siksi, että tuuli moinasi kokonaan. Matkaa oli enää niukasti.

Kohteenamme oli Vadviken, joka on ollut palvelusatama mutta jonka nykytilasta ei ollut tietoa. Pitkää sunttia länteen ja lopussa pieni kaarros etelään. Kelluva ravintola näkyi ensimmäisenä mutta pien sen vierelle hahmottui heikohkokuntoinen laituri. Yksi poijukin olisi ollut mutta ajateltiin luottaa enemmän omaan ankkuriin.

Paikasta huokui menneiden vuosien aktiivinen vierassatamatoiminta, joka on nyt kuitenkin jostain syystä lopahtanut. Tyyni ilma korosti pysähtyneisyyden tunnelmaa. Oltiin tietystikin ainoa vene, ja aika vaikea on uskoa, että muita tänne illan mittaan tulisikaan. Lähellä on toimivia ja suosittuja vierassatamia, joten miksi tällaiseen kukaan haluaisi.

Maarianhaminan tunku alkoi reilu viikko sitten tuntua ahdistavalta, mutta sen jälkeen olemme saaneet olla monessa rauhallisessa satamassa, joko ainoana veneenä tai sitten muuten vain väljästi.

Yksi venekunta bloggasi hetki sitten Tukholman saaristosta, että suosituimpiin vierassatamiin pääsee vain, kun odottelee ensin läheisessä luonnonsatamassa, josta ampaisee heti aamusta odottelemaan vapautuvaa paikkaa. Tukholman saaristo oli meilläkin mahdollisena kohteena tällä retkellä mutta nyt tuntuu, että teimme oikean ratkaisun, kun jäimme Suomen puolelle. Kesäkuu saattaisi olla siellä parempaa aikaa meille, kun väkeä ei ole niin paljon vielä liikkeellä.

Spinaakkeri vauhditti matkaamme.

Siellä täällä satoi. Onneksi enemmän kuitenkin siellä.

Ei ollut tungosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti