lauantai 27. kesäkuuta 2015

Tuuliennuste petti

Oli luvattu luoteistuulta koko päiväksi mutta ainakaan Pensarin laituriin ei ollut luoteistuulesta tietoakaan. Tuuli kääntyilee rantojen lähellä mutta ajettuamme Svinön edustalle tilanne pysyi ennallaan: tuuli puhalsi lounaasta. Tarkoitus oli edetä leppoisasti etelään, joten asialla oli merkitystä.

Ei muutettu kuitenkaan suunnitelmia, korkeintaan hieman reittiä. Luovittiin Gullkronan ohi ja tiukassa vastaisessa väylien ulkopuolella suoraan etelään. Pari reilua sadepilveä onnistuttiin taas välttämään. Toinen satoi Jurmon suunnalla lounaassa, toinen jossain pohjoisessa. Runkoväylällä oli suorastaan kuhinaa, kun näkyvissä oli kymmenkunta venettä samaan aikaan.

Mielessä oli Yxskärin luonnonsatama mutta koska Tunhamnissa ei ole oltu, jäätiin sinne. Pensarin 28 €:oon verrattuna Tunhamnin 5 € tuntui ilmaiselta. Sähköstä olisi tosin joutunut pulittamaan kympin.

Satamamaksun sijasta rahaa "tuhlattiin" Tunhamnin tuotteisiin, nimittäin uunituoreisiin munkkeihin, itse tehtyyn näkkileipään ja savustettuihin ahveniin, joita syötiin iltapäivällä uusien perunoiden ja hunajasipulien kanssa. Siikaakin olisi ollut tarjolla.

Luontopolku tarjosi merinäkymiä eri ilmansuuntiin. Huomiota herättivät lukuisat tuulenpesät hieskoivuissa. Muuten luonto ja erityisesti linnusto on keskikesän tunnelmissa: mitään erityistä ei ole näkyvillä ja äänimaailmaa hallitsevat tiirat ja kalalokit.

Tunhamnin satama ei ole mikään sliipattu ja viimeistely mutta tunnelma miellyttää. Ei välttämättä haittaisi, vaikka rantoja joiltain osin vähän siivottaisiin mutta esimerkiksi vanha kalastuslaiva tuo satamaan ihan oman säväyksensä. Tosin sen omistaja voi harva se päivä pohdiskella, mikä laivan kohtalo tulee olemaan, kun ei välttämättä haluaisi, että se uppoaa siihen sataman keskeisimmälle paikalle.

Laiturissa oli lisäksemme kolme purjevenettä, joista tosin yksi vaikutti paikallisten veneeltä. Satamassa piipahti iltapäivällä myös reilusti toistakymmentä kajakkiretkeilijää, mutta emme käyneet jutustelemassa, kun katsoimme samaan aikaan pädistä Suomi - Hollanti-lentopallo-ottelua.

Vielä kun joku kertoisi, kirjoitetaanko saaren nimi Tunhamn vai Tunnhamn...

Verkkoyhteydet toimivat vaihtelevasti heikosta tosi heikkoon: kuvia ladataan myöhemmin.

2 kommenttia:

 1. Taidetaankin poiketa tuonne Tunhamniin käymään. Olemme juuri nyt (lauantaina) Örössä ja tästä lähdemme Nötö-Aspö-Jurmo-Utö -suunnalla pyörimään ensi viikolla (matkalla kohti Ahvenanmaata).
  Hyviä tuulia teille!
  Terveisin Maarit, s/y Solsidan
  http://www.sy-solsidan.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti Tunhamn näytti parhaita puoliaan, jos siellä kävitte (käytte). Aamusämpylät laiturille on veneilijälle luksusta!

   Poista