torstai 12. kesäkuuta 2014

Sumua ja verkkoja

Mässkärillä yöpyi kaksi vierasvenettä. Ei ollut siis kova meno satama-altaassa. Illalla kuitenkin saunottiin ja vedettiin pötsit piukalle lihapullilla ja pastalla.

Aamu näytti utuiselta ja Pietarsaaren majakalle päästyämme jo sumuiselta. Ei ollut kuitenkaan pitkä matka oikaista majakalta runkoväylälle. Padin AIS-sovellus näytti lähellä pyörivän tutkimuslaivan (m/s Airisto), muuta liikennettä ei sitten ollutkaan. Anu tähysti kaiken varalta keulassa, ja onneksi tähysti, koska tietysti väylien ulkopuolella on verkkoja. Pyörittiin milloin oikean, milloin vasemman kautta ympäri, tarkasteltiin minnepäin verkko menee ja mietittiin, mitä kautta kannattaisi kiertää. Ajatus potkurin ympärille kiertyneestä verkosta ei houkuttanut.

Sumu hälveni mutta verkkoja oli edelleen. Erona aiempaan vain se, että nyt niitä ei ollut merkitty asiallisesti. Parempaakin tekemistä on kuin ajella turhia laajoja kaaria, kun satunnaisen oloisista verkkolipuista ei voi päätellä mitään varmaa. Yksinäiset punaiset polat keskellä merta opastavat korkeintaan kalastajan löytämään verkkonsa. Luulisi kalastajankin haluavan pitää verkkonsa ehjinä. Olisi luullut.

Tuuli oli jälleen meille epäsuotuisa: aamulla tyyntä ja iltapuolella vastaista. Luoviminen olisi ollut mahdollista mutta Raippaluodon pohjoispuolen väylillä kukaan itsesuojeluvaistolla varustettu purjehtija ei luovi, sen verran kapeat, kivien välissä kiemurtavat väylät siellä on. Mikkelinsaarille olisi voitu jäädä, mutta ruokakaappi sanoi muutamat painavat sanansa siitä, milloin kannattaisi hakeutua kaupan lähistölle. Joten: Vaasa kutsuu ja vanha tuttu WSF:n satama.

Kiinnityttiin vieraslaituriin ja vastassa oli seuran mies toivottamassa tervetulleeksi Vaasaan. Sanoi heti perään, että lähestyvä pohjoisen puoleinen kova tuuli laskee ennusteen mukaan vedenpintaa liki metrillä keskivedestä. Kaiku näytti sillä hetkellä 2,3 metriä ja Naminamin syväys on 1,85 metriä. Siirrettiin vene heti viereiseen laituriin, jossa ei tosin ole vieraspaikkoja mutta jossa oli kuitenkin varaamattomia paikkoja. Vene on tarkoitettu kellumaan, ei nojailemaan kölinsä varassa.

Nyt vähän harmittaa, ettei jääty Mikkelinsaarille, sillä lähipäiville on luvattu Selkämerelle jopa 4,5 metriä korkeita aaltoja, kun pari päivää puhaltaa pohjoisesta 13 - 15 m/s. Sieltä olisi ollut helpompi käydä katsomassa rannalla, miltä näyttää muutaman sadan kilometrin matkalla kehittynyt iso aalto.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti