lauantai 15. heinäkuuta 2017

Käringsund - Maarianhamina

Ruotsalaisvene kihnutti veneensä irti meidän ja toisella puolella olleen veneen välistä klo 4.57. Oli tyyntä ja sumuista.

Näkymä aamun vessareissulta

Aamun valoa

Käringsundin venevajoja

Eteläviitta ja sumukaari
Sumuista oli edelleen, kun lähdimme liikkeelle hieman ennen kymmentä. Ihan rantaviivan tuntumassa oli selkeää mutta heti merelle päästyä tuli sumuseinämä vastaan. Monesti sanotaan, että sumussa on tyyntä, mutta advektio- eli merisumu esiintyy vain, kun tuulee. Niin tuuli nytkin, 5 - 8 m/s.

Ruotsalaiset purjeveneet lähdössä ylittämään Ahvenanmerta
Näkyvyyttä oli ajoittain alle 100 metriä mutta välillä näkyi ehkä 200 metrin päähän. Ei olisi tullut enää mieleenkään lähteä liikkeelle ilman tutkaa. Vuosia sitten käännyttiin Ruotsin Härnösandissa takaisin, kun maili ulkomerelle ajettuamme edessä oli samanlainen sumuseinämä kuin nyt. Ja useita kertoja on jouduttu sumuun kesken purjehduksen, eikä ollut mukavaa ajaa kahta solmua ja tähystää keulassa. Kerran oli myös läheltä piti -tilanne sumun takia. Vastaantullut ajoi autopilotilla eikä pahemmin välittänyt, tuleeko joku vastaan.

Matkaa lähempää veneeseen noin 100 metriä, kauempaan vajaa 200 metriä. Näkyvyyttä siis aika hyvin.

Nyt jatkettiin matkaa konevoimalla ja tutkaa apuna käyttäen. Äänimerkkejäkin annettiin ajoittain. Takaamme tuli toinen purjevene, joka ajoi ilman tutkaa ja selvästi sovitti vauhtinsa meidän mukaan, ja halusi kulkea samassa "porukassa".

Kymmenkunta venettä nähtiin noin 20 mailin matkalla. Ja Maarianhaminan tuntumassa tietysti Ruotsin-laivoja. Herättää pelonsekaista kunnioitusta kuulla sumuverhon keskeltä kumea laivan sumutorven ääni ilman minkäänlaista näköhavaintoa. Sama tunne vahvistuu uudestaan, kun laiva lopulta työntyy sumun keskeltä näkyviin.

Sumun seasta löytyi muutakin kuin huviveneitä.

Tiukasti väylän laidassa...

Laiturissa
Sumum hälvettyä näytti jo mukavalta.
Olematta niinkään jalkapalloihmisiä ajateltiin, että olisikohan IFK Mariehamnilla peliä loppuviikosta, jos vaikka mentäisiin katsomaan. Ja kuinka ollakaan, seuralla oli peli samana iltana, eikä mikä tahansa peli vaan Mestarien liigan karsintapeli puolalaista Varsovan Legiaa vastaan.

Käveltiin stadionin läheisyyteen ja vasta siellä guuglaillen saatiin selville, että varsovalaisjoukkueen kannattajat ovat tunnettuja huliganismistaan ja aiheuttamistaan häiriöistä. Aidan ulkopuolella tuntui välillä siltä, että poliiseja ja järjestyksenvalvojia oli enemmän kuin tavallisia ihmisiä. Varsovan joukkueen kannattajia oli paikalla mahdollisesti yli 200, joista noin sata ilman lippua. Jälkimmäisten ajanviettotapoja ei tarvitse pitkään pohtia.

Vartin verran katseltiin aidan takaa ja lähdettiin sitten takaisin veneelle. IFK Mariehamn muuten hävisi pelin 0–3, joten aika nihkeätä tulee Mestarien liigaan pääsy olemaan.

Maarianhaminassa ei ole vaikeaa kuluttaa aikaa, eikä kyllä rahaakaan. Lenkkimahdollisuudet ovat monipuoliset, beach volley -kenttiä löytyy ja kaikki muukin tarvittava on lähellä. Yleisurheilukenttä (eli Wiklöf Holding -areena) on ensiluokkainen, eli meikäläisille liiankin hieno, mutta siellä on hyvä tehdä lihaskuntotreeniä, vetoja ynnä muuta.

Venetarvikekauppa on Länsisatamasta aika kaukana, eikä valikoimaltaan mikään upea, mutta perustarviketta toki saa. Sitä paitsi vain kevättöissään laiska veneilijähän tarvitsee matkan aikana varustetäydennystä... Välipäivinä on hyvä myös siivota venettä, järjestää tavaroita ja miettiä, onko kaikki hyvin.

Kalasatamassa on toisenlaisia veneitä.

Länsisatamassa oli pari päivää 64-jalkainen Hallberg-Rassy, s/y Hoka Hey. Pariskunnalla saattoi olla purkissaan riittävästi tilaa.
Perjantaiaamu ja yö olivat melkeinpä kylmät. Aurinko paistoi heti aamusta mutta pitkähihaiselle oli käyttöä. Iltapäivällä käytiin vastaanottamassa Amorellalta Linnea, joka palasi puolentoista viikon tauon jälkeen porukkaan.

Tavattiin myös Teppo ja Essi, jotka painavat reissua H-veneellään hyvällä asenteella. Tulivat suoraan Hangon regatasta ja kiertävät Ahvenanmaata myötäpäivään.

Lauantai oli pitkästä aikaa taas lämmin päivä, heti aamusta alkaen. Alkaa kuitenkin tulla mitta satamaelämää täyteen. On päästävä jatkamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti