perjantai 23. heinäkuuta 2021

Näkymiä ja näkemyksiä

Kesä 2021 on ollut tajuttoman kuuma. Yli kuukauden helleputki, ja lämpötila huidellut yli kolmenkympin pitkiä aikoja. Joku pitää, toiset eivät. Veteen on päässyt viilentymään kohtuullisen hyvin, koska sinilevätilanne ei kehittynyt ennustusten mukaisesti. Uimavesi on ollut meressä monin paikoin paljon yli 20° C. Heinäkuun lopulla helleputki kuitenkin katkesi. Uusia helteitä on kuitenkin jo luvassa.

Jonkin verran introvertteinä ollaan heinäkuussa kartettu vierasvenesatamia. Kirjoitukset suosituista satamista eivät houkuttele liittymään joukkoon. Monesti meininki on niissäkin toki myönteistä ja mukavaa ja monen moneen kertaan koettua mutta suurissa satamissa joukkoon mahtuu aina jokunen venekunta, jollaista ei toivo viereensä.

Muualla ollaankin nyt oltu. Luonnonsatamissa ja varsinkin ankkurissa on leppoisaa ja rentoa. Tuntuu siltä, että ankkuriin ja luonnonsatamiin saapuvilla on sama pyrkimys: nauttia hiljaisuudesta ja rauhasta. Kukaan ei möykkää eikä huutele. Ankkuria laskiessakin on hiljaista; vain kettingin kilinä rikkoo hiljaisuuden hetkeksi.

Siksi olikin hieman kummallista, kun Hamnholmeniin saapui heinäkuun lopussa toisenlainen venekunta. Pelkkä ankkurin laskeminen oli sellainen show, ettei se lähiseudun veneiltä jäänyt huomaamatta. Iltapäivän mittaan rannalle roudattiin telttasauna kaikkine tykötarpeineen. Sauna lämpesi ja muutaman hengen porukka alkoi saunoa.

Telttasaunassa saunominen on tietysti ok, mutta se huutamisen, möykkäämisen ja musiikin soittamisen määrä ei vain luonnonsatamaan ja kansallispuistoon sovi. Möykkäämistä kaipaaville on toiset paikat, luonnonsatamaan hakeutuvat rauhaa kaipaavat. Jos asialla olisi ollut kaveriporukka, tilanteen olisi ehkä jotenkin ymmärtänyt, vaikka rauha olikin mennyttä, mutta tässä tapauksessa kyse taisi olla perheestä, jossa oli pieniä lapsiakin. Ehkä ollaan tiukkapipoja näissä hiljaisuusasioissa, mutta mikäpä ettei oltaisi. Maailmasta ei meteli lopu, mutta hiljaisuutta on entistä vähemmän.

Auringonlasku Enklingessä





Bänö Ön


Valaisevia yöpilviä heinäkuisena yönä


Tapio Lehtisen s/y Galiana (Swan 55) Paraisten portin pohjoispuolella menossa kohti Swan-regattaa


Hamnholmenin ankkurilahti pohjoispäästä katsottuna


Hamnholmenin lampaita





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti