perjantai 29. toukokuuta 2020

Tapaus "Peräsin"

Syksyllä 2017 päätettiin pohjaremontin lisäksi huoltaa myös peräsin, jossa oli merkkejä kosteudesta. Missäpä peräsimessä ei olisi merkkejä kosteudesta...

Hiekkapuhallus paljasti peräsintä korjatun joskus aiemminkin.

Peräsin kannettiin halliin kuivumaan. Alaosa oli selvästi kostea eikä siinä pysynyt maalikaan kunnolla. Ajatuksena oli poistaa peräsimestä maalit ja sittemmin paljastuneet pakkelit, ja ehkä myös avata ja katsoa, missä kunnossa se on sisältä.

Rälläköinnin myötä selvisi, että peräsintä on joskus korjattu aika paljonkin, sen verran paljon kittiä siinä oli.

Alaosa oli kauttaaltaan märkä ja pehmoinen: rälläkän hammas vei laminaattia varsin kevyesti.

Jossain vaiheessa talvea alkoi kummastuttaa, kun kosteus ei ollut haihtunut. Halli oli aika kylmä, joten peräsin tuotiin kotiin lämpimään autotalliin ja vauhditettiin hommaa lämmittimellä. Muutaman päivän lämpökäsittelyn jälkeen nenä paljasti, että kyse ei ollutkaan kosteudesta vaan peräsimen sisään oli joskus päässyt vaseliinia, rasvaa tai öljyä. Miten ihmeessä, jää varmaankin ikuiseksi mysteeriksi.

Vähitellen selvisi, että peräsintä ei voi korjata. Läpeensä rasvoittuneessa kuidussa ei uusi korjauslaminointi ikinä pysyisi. Edessä oli siis uuden peräsimen tekeminen.

Telakoitsijalla oli pinta-alaltaan samankokoisen peräsimen muotti, mutta modifioitavaa olisi jäänyt aika paljon, mm. akselin sijainnin suhteen. Homma jäi. Sitten alkoi alkuperäisen muotin metsästys. Pian selvisi, että Maestro Boats oli ehtinyt jo hävittää Jonin runkomuotin mutta oliko peräsinmuotti vielä jäljellä? Muutaman sähköpostin ja puhelinsoiton jälkeen selvisi surullinen fakta: peräsinmuottikin oli hävitetty.

Alkoi muotin valmistus vanhaa peräsintä hyödyntäen. Kaupasta halpaa pakkelia ja hiontatyökalun valmistusta. Unikin tuli paremmin vasta, kun edessä oleva outo ja uusi työvaihe hahmottui mielessä.

Kovin pitkälle en kuitenkaan ehtinyt, kun sähköpostilaatikko kilahti: aurinko oli sulattanut Maestro Boatsin hallin seinustalta lunta, jonka alta pilkotti – Jonin peräsinmuotti! Pakun nokka kohti Kokkolaa ja muotti kyytiin!

Liki satakiloinen peräsinmuotti ja vieressä peräsin, joka osoittautui myöhemmin ei-alkuperäiseksi.

Huolellisen pesun jälkeen muotti vahattiin neljään kertaan muottivahalla.

Jätettiin peräsimen teko suosiolla ammatti-ihmisen hommaksi. Muottivahan vedin ja kiillotin itse, mutta Martinin Esa teki itse peräsimen.

Vanhan peräsimen rälläköin auki saadakseni akselin uusiokäyttöön mutta myös mielenkiinnosta, mitä sen sisältä löytyisi. Avaaminen paljasti, että ohjattavuus oli säilynyt viime vuosina lähinnä hyvän onnen kautta. Akseli ei nimittäin ollut "kiinni" laminaatissa mitenkään: ei mitään poikittaistukia, vain kaksi pientä pulttia alemman laakerin alapuolella. Tämä peräsin ei varmasti ollut alkuperäinen, Mäntsälässä tehty.

Nämä kaksi pulttia pitivät lavan ja akselin kimpassa...


Uusi peräsin täytettiin Sicomin DM 02 -epoksivaahdolla, jolla on hintansa mutta joka ei ime vettä. Pohjatyöt tuli tehtyä sen verran hyvin, että viimeisteltävää jäi hyvin vähän.

Uusi peräsin istuu paikalleen kuin hanska, ja vaikka korkeuden suhteen tulikin pientä säätämistä, lopputulos on erittäin tyydyttävä.

Nyt on akselissa kunnon poikittaistuet.

Valmis peräsin.




2 kommenttia:

  1. No huh - johan oli projekti! Osaan samaistua tuohon epätietoisuuden aiheuttamaan ahdistukseen, kun projektin laajuus on vielä pimennossa. Kun vanhan peräsimen kuntoa katsoo, niin jälkiviisaana on helppo todeta, että olipas hyvä että peräsin tuli avattua. Meilläkin peräsin on avattu ja tarkastettu vuonna 2014. Se tosin oli sisältä kuiva.

    Hyvä tietää että tuo Jonin alkuperäinen muotti on vielä tallella. Kamu Stråhlmanhan piirsi Joniin uuden peräsimen (ja kölin) 90-luvun lopussa. Oliko sen muottia saatavilla ja harkitsitko asiaa? Olisiko edes sopinut vanhan tilalle?

    VastaaPoista
  2. En ole kuullut Stråhlmanin peräsinmuotista mutta varmasti se jossain on tallella, ei kuitenkaan Maestro Boatsilla. Vanhaakin Jonia tehtiin ainakin kahdella erilaisella peräsinmuotilla.

    VastaaPoista